Sökhjälp

Vad hittar jag i bibliotekets söktjänst?

I bibliotekets söktjänst söker du bland de flesta av bibliotekets böcker, e-böcker, tidskrifter och databaser. Väljer du att bocka i rutan ”Lägg till resultat utanför bibliotekets samling” får du även referenser till artiklar eller böcker som Uppsala universitetsbibliotek inte har i sina tryckta eller elektroniska samlingar. När det händer kan du välja att beställa ett fjärrlån eller lämna ett inköpsförslag på det material som du saknar.

Avgränsa din sökning med hjälp av söktjänstens inbyggda filter

Får du för många träffar och vill göra sökningen mer specifik kan du använda de filter som finns till vänster om träfflistan. Där kan du till exempel välja att bara få fram det som finns i fulltext eller om du bara vill ha böcker så kan du välja filtret Bok/E-bok.

Hittar du inte det du söker?

  • Tidskrifter A-Ö är en sammanställning av bibliotekets tryckta och elektroniska tidskrifter.
  • Databaser A-Ö innehåller en komplett lista på de sökresurser som biblioteket erbjuder. En anledning till att söka i en enskild databas kan vara att den erbjuder mer specifika sökmöjligheter. En del databaser på svenska samt inom ämnet juridik går ännu inte att söka via söktjänsten.
  • I Sök- och skrivguiderna kan du söka material i ditt ämne. Där hittar du länktips, databaser, uppslagsverk med mera.
  • Äldre publikationer som inte går att hitta via söksystemet kan du söka efter i bibliotekets äldre bibliotekskataloger.

Varför hittar jag ibland inte svenska böcker och tidskrifter som jag vet finns på Carolinabiblioteket?

Uppsala universitetsbibliotek har sedan 1600-talet fått ett så kallat pliktexemplar av alla dokument som givits ut i Sverige. Men om materialet du söker är från före 1975 finns det en risk att det aldrig lagts in i bibliotekets moderna bibliotekskatalog och då får du ingen träff. När det händer kan du antingen: 

  • bocka i rutan ”Lägg till resultat utanför bibliotekets samling” ovanför träfflistan och sedan kontakta biblioteket för information eller lån av de svenska böcker du hittat där eller
  • söka direkt i någon av bibliotekets äldre kataloger.
Senast uppdaterad: 2023-08-21