Utställningar

I biblioteket finns stora värdefulla samlingar och helt unika verk. Vi visar en del av dem i våra utställningar.

Utställningssalen på Carolina Rediviva

Det är alltid fri entré till alla våra utställningar.
Här hittar du våra öppettider.

Grupper kan boka guidad visning mot en avgift. För mer information, kontakta evenemang@ub.uu.se.

I vår utställningssal ser du smakprov och godbitar ur våra stora och värdefulla samlingar som byggts upp under 400 år. I utställningen kan du följa skriftens utveckling genom årtusenden, boktryckarkonstens uppkomst och hur vetenskapliga upptäckter kom att spridas i tryckt form. Genom historiska dokument får du också en bild av samhällets och demokratins utveckling under de senaste seklerna.

I utställningen finns den världskända Silverbibeln, liksom den tidigaste någorlunda korrekta kartan över Norden, Carta Marina från 1539, samt den handritade kartan över staden Mexiko från 1500-talets mitt.

I tre montrar finner du utvalda föremål i kronologisk ordning: 

Tillfälliga utställningar kring aktuella teman:

  • Vi visar byggnaden Carolina Redivivas historia genom tiderna.
     
  • ”Universe and Earth’s place in the cosmos” - utställning med anledning av Nobelpriset i fysik 2019. 

Butiken i Carolina Rediviva

Uppsala universitetsbibliotek har en innehållsrik presentshop som ligger intill entréhallen på Carolina Rediviva. Här hittar du ett varierat utbud av böcker, affischer, presentpapper och en stor mängd vykort.

Här säljs också fina presentartiklar som anteckningsböcker, brickor, glasunderlägg, miljömärkta tygkassar, CD-skivor, smycken och putsdukar för glasögon, telefon eller surfplatta.

Se butikens öppettider här.

Motiven till alla produkter är hämtade från de innehållsrika samlingarna av handskrifter, musikalier, kartor och bilder samt från de stora samlingarna av äldre tryckt material som finns i biblioteket. För närvarande finns ett par produkter till försäljning även online: reproduktioner av två av universitetsbibliotekets mest kända klenoder; Carta Marina och Mexiko-kartan.

Beställ kartor från Carolina Rediviva

Ann Margret Holmgren och den kvinnliga rösträtten

En ledande kvinnorättsaktivist och hennes efterlämnade arkiv

Vi uppmärksammar att det den 24 maj 2019 var hundra år sedan det första beslut togs som kom att leda till att kvinnor fick rösträtt i Sverige. Med anledning av detta visar vi material ur våra samlingar kring aktivisten Ann Margret Holmgren och hennes gärning, speglat i efterlämnade papper och fotografier.

Se utställningen här:
Ann Margret Holmgren och den kvinnliga rösträtten