Ny bok: ”Dubbelt öl ger gott humör”

22 maj 2015

Ölet skummar i Bellmans diktning, ibland i överflöd. Men på 1700-talet beskrevs också öl som hälsosamt. I sin nya bok visar Carina Burman på två aspekter av sjuttonhundratalets öl – litteraturens och verklighetens.

– Boken innebär en återkomst till 1700-talet i min forskning och första steget i ett större projekt som ska leda till en levnadsteckning av Bellman, säger Carina Burman.

Bellman skrev inte endast om ”Vin och Flickor och Fredmans stråka”, utan också om öl. ”Dubbelt Öl ger godt humeur, / Enkelt Öl jag aldrig smakar” konstaterar Fredman i epistlarna. Det dubbla ölet var starkt och berusande, det enkla svagt och vardagligt.

Uppsala universitetsbibliotek har en betydande ölsamling, framför allt genom en donation från Svenska bryggareföreningen som innehåller böcker om öl från sex sekel, däribland sjuttonhundratalet. Här är det vardagens öl som dominerar.

Boken ställer Bellmans diktning och Bryggareföreningens boksamling sida vid sida och kontrasterar ölet i vitterheten mot ölet i verkligheten.

Välkommen att kontakta författaren för mer information och intervju:

Carina Burman, carina.burman@littvet.uu.se twitter: @CarinaBurman Telefon: 070-679 73 53

Carina Burman är docent i litteraturvetenskap och har tidigare givit ut sexton böcker, såväl litteraturvetenskapliga som skönlitterära. Flera av hennes böcker behandlar sjuttonhundratalets litteratur. Mer information om Carina Burman på universitetets webbplats.

”Dubbelt öl ger gott humör. Bellman, ölet och Bryggareföreningens biblioteksdonation i Uppsala.” omfattar 148 sidor och har 46 färgillustrationer. Boken ges ut i universitetsbibliotekets serie Scripa Minora. Boken kostar 190 kr inkl. frakt och kan beställas via Actas webshop eller via mail: acta@ub.uu.se. Boken kan också beställas via bokhandel, ISBN nr. 978-91-506-2447-2.

Dubbelt öl ger gott humör. Bellman, ölet och Bryggareföreningens biblioteksdonation i Uppsala i DiVA