Uppsalautställning i Tokyo: Konst och vetenskap under 1600- och 1700-talen

12 april 2018

I utställningen visas bland annat några bilder av Olof Rudbeck d.y. (1660–1740). Här en solros ur Blomboken, vol. VII, 1689– ca 1709.

Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum, har producerat en utställning med skatter ur universitets samlingar som visas i Tokyo, Japan, under våren och sommaren. Den handlar om samspelet mellan konst och vetenskap under 1600- och 1700-talen. Fokus riktas mot tre kända Uppsalagestalter – Olof Rudbeck, Carl von Linné och Carl Peter Thunberg. Invigningen sker den 23 april i närvaro av det svenska kungaparet och det japanska kejsarparet.

Ett av de föremål som visas är ett Lucernal-
mikroskop, använt av Carl Peter Thunberg
(1743–1828), London, ca 1790.
Foto: Mikael Wallerstedt

– I utställningen presenteras målningar, magnifika böcker och unika föremål ur universitetets samlingar med anknytning till de internationella vetenskapspionjärerna från Uppsala, säger biträdande museichef Mikael Ahlund, som ansvarat för utställningen.

Utställningen – The Art of Natural Science in Sweden. Treasures from Uppsala University – är resultatet av ett samarbete mellan Gustavianum och Tokyos universitetsmuseum. Den visas i museilokalen Intermediatheque, belägen i det gamla posthuset i centrala Tokyo från den 24 april till den 26 augusti 2018. Samarbetet mellan Uppsala universitet och Tokyo universitet är en del av firandet av 150-årsjubileet av de svensk-japanska diplomatiska förbindelserna under 2018.

Invigningen sker den 23 april i närvaro av det svenska kungaparet och det japanska kejsarparet. Uppsala universitets representeras vid invigningen av prorektor Anders Malmberg, tillsammans med Marika Hedin och Mikael Ahlund, chef och biträdande chef för Gustavianum.