Förändringar på biblioteket med anledning av covid-19/corona

Universitetsbiblioteket håller i dagsläget alla bibliotek öppna för att säkerställa åtkomst till samlingar och resurser samt möjliggöra egna studier och forskning i våra studiemiljöer. Biblioteket har genomfört en rad åtgärder för att minska risken för smittspridning i lokalerna, bland annat genom luftigare möblering, utökad städning och ökad uppsikt över lokalerna för att säkra tillräcklig fysisk distans. Vi följer riktlinjer från universitetet och ansvariga myndigheter samt händelseutvecklingen i samhället.

Informationen uppdateras fortlöpande. Du kan också hålla koll genom att följa oss i sociala medier: facebook.com/uppsalauniversitetsbibliotek och instagram.com/uppsalaunilib

Ytterligare information för dig som forskare

Öppettider

Biblioteken är öppna, men öppettiderna har ändrats. I vissa bibliotek är informationsdiskarna obemannade på grund av omfördelning av resurser. Daglig tillsyn sker på dessa bibliotek, med tömning av återlämningsautomater och städning. Vi hjälper dig via telefon, chatt och e-post via tjänsten Fråga biblioteket, öppen som vanligt 9-18, måndag-fredag.

Allmänheten har fortsatt tillgång till Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket samt Carolina Rediviva. Till övriga bibliotek krävs campuskort. Utglesning (social distansering) i lokalerna ska eftersträvas. (Se rektors beslut).

Biblioteken är för närvarande stängda på helgerna. De bibliotek som vanligtvis är tillgängliga med campuskort på helgen fortsätter dock att vara det.

Se samtliga öppettider

Lån och återlämning av böcker

Låna böcker
Du kan be en annan person låna och hämta upp dina beställningar. Personen behöver din pinkod och antingen ditt campuskortsnummer, lånekortsnummer eller ditt personnummer för att låna i automaten. Det går också att låna i informationsdisken på bemannade bibliotek om personen kan visa upp både din och sin egen legitimation.

Allmänheten kan låna böcker på Carolina Rediviva och Dag Hammarskjöld och juridiska biblioteket. Vill man låna böcker från de andra biblioteken går det att hämta ut dessa på Carolina Rediviva. Obs, detta gäller inte kursböcker. Kontakta Fråga biblioteket så skickar vi böckerna dit. Bifoga gärna länkar till böckerna i vår katalog.

Lämna tillbaka böcker
OBS! Just nu skickar vi inte ut några krav om återlämning av böcker om inte någon annan står på kö och vill låna dem. Böcker där annan låntagare väntar på att låna kommer fortfarande att behöva lämnas tillbaka som vanligt. Om det finns kö på någon bok så ser du det när du loggar in på Mina Lån.

 • Logga in på Mina lån, kanske är det möjligt att låna om dina böcker. Finns det kö på boken går den inte att låna om.
   
 • Någon annan kan återlämna böckerna åt dig. Det går bra att lämna på alla bibliotek inom Uppsala universitet, oavsett var boken lånats så länge du har campuskort.
   
 • Allmänheten kan lämna tillbaka böcker på Carolina Rediviva eller Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket.
   
 • Det går bra att posta böcker, använd gärna vadderat kuvert. Adresser hittar du under fliken "Kontakta oss" på sidan Öppettider och kontakt
   
 • Är det omöjligt för dig att låna om eller återlämna dina böcker just nu, kontakta Fråga biblioteket.

Fjärrlån
Du kan fortfarande beställa fjärrlån. Många bibliotek har dock tillfälligt slutat låna ut böcker via fjärrlån och vi kan endast beställa böcker inom Sverige. Därför är tillgången till material begränsad.

Kursböcker
Vi har dialog med flera institutioner om behov att ta fram förslag på alternativ till viss tryckt kurslitteratur. Du som lärare är välkommen att kontakta oss för att diskutera möjligheter att ersätta tryckta kursböcker med e-böcker.

Service på distans

Kurser och evenemang

 • Alla våra kurser och workshops sker online.
   
 • Du som lärare kan fortsatt boka biblioteket för att hålla undervisning för dina studenter, anpassad efter deras behov. Undervisningen hålls via Studium och/eller Zoom.