
Linnésamlingarna
Handskrifter, böcker och porträtt i Uppsala universitetsbibliotek
Linnésamlingar på Uppsala universitetsbibliotek
- Handskrifter av Linné
- Brev till och från Linné
- Föreläsningsanteckningar
- Svenska Linnésällskapets donation
- Linné i Wallersamlingarna
- Svenska Linnésamlingen - de tryckta böckerna
- Hammarbysamlingen - böcker och annat material från Linnés Hammarby
- Porträtt på Linné
- Mikrofilmat material - Linnéhandskrifter i original i Linnean Society of London
- Linnaeus Link - ett internationellt bibliotekssamarbete
Handskrifter av Linné
De flesta av Carl von Linnés handskrifter finns idag hos Linnean Society i London, men av de som blivit kvar i Sverige har en del hamnat på Uppsala universitetsbibliotek.
- Praeludia sponsaliorum plantarum, 1729
- Dissertatio botanica de planta Sceptro Carolino, 1731
- Methodus Avium Sveticarum, 1731
- Flora Kofsöensis, 1731 (ej originalhandskrift av Linné)
- Flora Lapponiae, troligen 1732
- Flora Dalekarlica, 1734
- Pluto Svecicus, 1734
- Autobiography, även kallad Vita III, ca 1750-1777
- Vade-Mecum, utan år
- Nemesis Divina, utan år
- Genera Morborum, utan år
- Hortus Uplandicus, 1731
Från Leufstasamlingarna:
- Catalogus plantarum rariorum Scaniae, 1728
- Hortus Uplandicus, 1730
- Adonis Uplandicus, 1731
Brev till och från Linné
Brev från och till Carl von Linné från samlingar världen över finns beskrivna och ofta digitaliserade genom projektet Linnékorrespondensen. I databasen Alvin finner du dessa brev:
Några speciella delar ur denna korrespondens i Uppsala universitetsbiblioteks samlingar:
Föreläsningsanteckningar
I handskriftssamlingarna finns föreläsningsanteckningar efter föreläsningar hållna av Carl von Linné. Några av dessa har blivit förtecknade i Alvin - plattform för digitala samlingar och digitaliserat kulturarv:
Svenska Linnésällskapets donation
År 2021 donerade Svenska Linnésällskapet till Uppsala universitetsbibliotek Sällskapets arkiv, Förbergs samling, samt ett mindre antal böcker och handskrifter med anknytning till Carl von Linné eller Sällskapet. Större delen av detta material hade då redan varit deponerat på Universitetsbiblioteket sedan tidigare.
Linné i Wallersamlingarna
I Wallersamlingarna finns unikt digitaliserat material av och om Carl von Linné:
Svenska Linnésamlingen
På Uppsala universitetsbibliotek finns i princip hela Linnés tryckta produktion, från första upplagan av det banbrytande verket Systema naturae 1735 till Nemesis Divina, eller "Den gudomliga vedergällningen", som publicerades postumt. Här finns också samtliga avhandlingar som lades fram vid Uppsala universitet under Linnés ledning. Dessa står tillsammans med tryckt litteratur om eller med anknytning till Linné i vår Linnésamling. Hit hör även några kapslar med efemärt tryckt material med anknytning till Linné, vilka är registrerade i Alvin.
Hammarbysamlingen
Hammarbysamlingen innehåller huvudsakligen verk som tillhört Linnés eget bibliotek. Dessa böcker ingick ursprungligen i den vetenskapliga kvarlåtenskap som 1784 såldes av Linnés änka till Linnean Society i London. Men en del av böckerna, i huvudsak inom ämnet medicin, skickades i slutet av 1800-talet tillbaka till Sverige med motiveringen att de inte passade in ämnesmässigt. Här finns även böcker av och om Linné som donerats eller köpts in till Linnés Hammarby under tidigt 1900-tal.
Från Linnés Hammarby har även inkommit en del planscher och tapetfragment som idag förvaras på Carolina Rediviva.
Porträtt på Carl von Linné
I databasen Alvin finner du Carl von Linnés porträtt ur Uppsala universitetsbiblioteks bildsamlingar:
Mikrofilmat material
Uppsala universitetsbibliotek har även ett antal mikrofilmer av Linnéhandskrifter som i original förvaras i Linnean Society of London. För mer information och för att ta del av dessa, kontakta Fråga biblioteket.
Linnaeus Link
Uppsala Universitetsbibliotek ingår i Linnaeus Link.
Projektet Linnaeus Link är ett internationellt samarbete mellan bibliotek med betydande samlingar av material av eller om Linné. Det bekostas, underhålls och koordineras av Linnean Society of London. Projektet avser att vara en omfattande digital samkatalog över Linnélitteratur, som ska underlätta för forskare världen över att hitta detta i en enda sökning på nätet.
Katalogen fungerar också som den officiella bibliografin över litteratur med anknytning till Linné och hans verk genom att använda och fortsätta Basil Soulsbys bibliografiska arbete.
