
Digitalisering
Biblioteket bedriver betydande digitalisering av unikt och svåråtkomligt material till forskningens och allmänhetens nytta.
Allt som universitetsbiblioteket digitaliserar blir direkt sökbart och fritt tillgängligt för alla. Vi lagrar och publicerar filerna i Alvin - plattform för digitala samlingar och digitaliserat kulturarv som förvaltas och utvecklas av Uppsala universitetsbibliotek.
Vi eftersträvar ett arbetsflöde som är så kostnadseffektivt och kvalitetssäkert som möjligt. Där ingår planering, samordning och produktion med delar som konservering, katalogisering, skanning/digital fotografering, bildbehandling, lagring och publicering. Läs mer om hur vi arbetar i Riktlinjer för digitalisering vid Uppsala universitetsbibliotek.
Ett långsiktigt mål är att digitalisera allt material som våra användare kan vara intresserade av men av praktiska skäl måste prioriteringar göras. Som användare kan du bidra och påverka vilka samlingar som blir digitaliserade.
Digitala samlingar - ett urval digitaliserade verk och samlingar från Uppsala universitetsbibliotek
Vad ska vi digitalisera? - Lämna önskemål
Universitetsbiblioteket vill så klart att de digitala samlingarna ska komma till så stor nytta som möjligt och tar gärna emot önskemål på material som vi kan digitalisera. Du kanske vill använda dem i ditt examensarbete, din forskning eller undervisning? Skicka gärna ett förslag till oss, med en motivering varför just detta material skulle vara prioriterat. Vi är särskilt intresserade av sådant som utgör en hel samling (t.ex. material med samma proveniens eller upphov, en årgång eller ett tema) och uppfyller bibliotekets urvalskriterier:
- Material som saknar juridiska hinder för publicering och spridning.
- Unikt material, det vill säga sådant material som inte finns på något annat bibliotek, arkiv eller museum. Ett exemplar eller en samling kan också vara unik genom t.ex. sin proveniens eller sin samlingstillhörighet.
- Material som har ett stort allmänt intresse.
- Skört material som behöver skyddas från slitage.
- Material som inte redan finns digitalt.
Är det endast ett fåtal verk som du är intresserad av, eller om du behöver materialet inom de närmaste veckorna så hänvisar vi dig till att beställa digitalisering.
Vi planerar och genomför digitaliseringsprojekt
Kontakta oss om du planerar att söka pengar för ett projekt där digitalisering ingår. Biblioteket har en väl definierad process och ansvariga roller inom digitalisering. Detta tillsammans med ett utvecklat systemstöd för lagring och publicering i Alvin gör biblioteket till en partner som bidrar till att du lättare kan förverkliga ditt projekt.
Vi hjälper dig med kostnadsberäkning och planering av det praktiska arbetet.
När du har fått finansiering utser biblioteket en kontaktperson för ditt projekt.
Digitalisering på beställning
Du kan beställa digitala kopior av allt material i bibliotekets samlingar som inte är upphovsrättsskyddat. Priser och leveranstid hittar du i prislistan. De digitala kopiorna levereras till dig och blir samtidigt sökbara och gratis nedladdningsbara för allmänheten i Alvin - plattform för digitala samlingar och digitaliserat kulturarv.
Samlingar som biblioteket digitaliserar just nu
- Svensk skönlitteratur utgiven under 1800-talet. Ca 8500 verk digitaliseras under 2020-2022 inom forskningsprojektet Nya vägar till det förflutna
- Labraunda-arkivet Material som härrör från de svenska arkeologiska utgrävningarna vid Labraunda i Turkiet. Digitalisering av tusentals fotografier, ritningar etc. sker i samarbete med forskningsprojektet Mötesplats Medelhavet.
- Juridisk litteratur för Juridikbok.se (under uppbyggnad) Juridikbok.se är en nationell stiftelse och ett samarbete mellan universitetsbibliotek med juridiska utbildningar, domstolsväsendet, juridiska förlag och advokatbyråer. Målet är att digitalisera och tillgängliggöra svensk juridisk litteratur som inte längre är kommersiellt gångbar.
- Handritade kartor över Sverige Ca 1800 kartor från 1600-talet fram till 1900-talet över Sverige eller delar av Sverige, såsom kartor över gårdar och städer.
- Västerländska medeltidshandskrifter Drygt 900 handskrifter som till större delen är skrivna på latin och ofta utsmyckade med vackra illuminationer.
-
Nationellt bibliotekssamarbete digitaliserar svenskt tryck. Med målet att digitalisera svenskt tryckt material från 1400-talet till nutid har ett samarbete inletts mellan Kungliga biblioteket och de fem universitetsbiblioteken i Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå.