Jalāl u Jamāl

En kärleksdikt från 1400-talets Persien

Jalāl var en prins född i sagostaden Fard. Han var son till kung Tahmas. I en avlägsen provins, bortom Qaf-berget, bodde prinsessan Jamāl, dotter till kung Mihraray...

Handskriften har signum: O Nova 2

Folio 46b




En natt, när Jalāl sov under bar himmel i sin trädgård, kom Jamāl flygande som en ängel. Hon såg Jalāl och målade sitt porträtt på en duk, som hon lade ner på Jalāls säng innan hon försvann. När Jalāl på morgonen vaknade såg han duken med bilden som Jamāl hade målat. Han blev omedelbart kär i henne. För att leta efter henne samlade han sin armé och påbörjade en lång, påfrestande resa.

Folio 50a


 

Efter fyra år av äventyr, faror och krig i åkrar och berg nådde han till slut till Jamāl och de kunde gifta sig med varandra.

Folio 92b


 

Sagan om Jalāl och Jamāl är en sufiskt inspirerad kärleksdikt på persiska komponerad i Herat år 818 A.H. (1415-16) av Amin ul-din Muhammad Nazlabadi Bayhaqi Sabzavari, även kallad Amin. Drygt nittio år senare, i början av 1500-talet, tillkom denna avskrift, gjord av den ryktbare kalligrafen Sultan Ali Qa'inis hand. Handskriften är försedd med 34 påkostade, färggranna och detaljrika miniatyrer som var och en för sig utgör ett unikt konstverk. Den skänktes 1839 till biblioteket av greve Carl Gustaf Löwenhjelm, som bland annat var diplomat en tid i Konstantinopel.

Kontakt

E-post: fraga.biblioteket@ub.uu.se 
Telefon: 018-471 39 00
twitter: @fragauub
Telefon och chatt öppen vardagar 9-18.