Uppsala universitetsbibliotek

Bruns samling

Bild på hög av böcker ur Bruns bibliotek

Gävleläkaren Gustaf Brun (1886-1958) var en boksamlare som samlade på favoritförfattare och stora klassiker i exklusiva utgåvor. Hans bibliotek omfattar ca 2000 volymer.

Samlingen innehåller främst böcker inom humaniora, som historia, kulturhistoria, konst, musik, medeltida filosofi och fornfransk litteratur, med mera. 

Böckerna kommer ofta från engelska, franska och tyska tryckerier som inriktat sig på speciellt fina tryck, som Kelmscott Press och Ashendene Press. I samlingen ingår fjorton mycket sällsynta böcker som endast trycktes i ett fåtal exemplar på pergament.

Nästan alla böcker i samlingen har blivit ombundna på 1900-talet och har alltså inte sina ursprungliga bokband kvar. De flesta är bundna vid Hedbergs hovbokbinderi i Stockholm, hundratals av dessa i skinnband, varav en del praktband av Arvid Hedberg själv. Varje bok i samlingen är märkt med "Med[icine] Dr Gustaf Bruns gåva" plus ett löpnummer.

Gustaf Brun testamenterade sin boksamling till Uppsala universitetsbibliotek. Men böckerna är bara en del av Bruns gåvor till biblioteket. Hit kom även huvuddelen av Bruns konstsamling och delar av läkarbostadens möblemang i olika 1700-talsstilar. Dessa möbler finns idag i några av Carolina Redivivas representationsrum.

Gustaf Brun donerade redan 1951 den berömda Gimosamlingen till biblioteket, en samling med äldre italienska musikalier: 

Kataloger

Bruns böcker finns upptagna i bibliotekets Katalog -1962.

En speciell kortkatalog över samlingen är upprättad av Hans Sallander, men är endast tillgänglig genom Kulturarvsavdelningen.

Kontakt

E-post: fraga.biblioteket@ub.uu.se 
Telefon: 018-471 39 00
twitter: @fragauub
Telefon och chatt öppen vardagar 9-18.
4-21 juni: telefon och chatt öppen vardagar 9-15, 22 juni stängt.
25 juni-4 augusti: telefon och chatt öppen vardagar 10-13.