eBooks-on-demand (EOD)

Alla böcker tryckta före 1920 och som inte längre är skyddade av upphovsrätt kan beställas som e-bok. Det sker via tjänsten eBooks on demand, EOD, som är ett europeiskt samarbete.

EOD-beställningar gör du direkt i katalogposten. Funktionen finns såväl i bibliotekets katalog DISA och Katalog -1962 som i den nationella bibliotekskatalogen LIBRIS, och innebär alltid digitalisering av verket i sin helhet. Det material som går att beställa är märkt med EOD-symbolen. Genom att klicka på symbolen öppnas ett beställningsformulär som är självinstruerande och flerspråkigt.

Pris och leverans

Den beställda boken skannas sida för sida och levereras som en ocr-tolkad pdf. Leveranstiden beräknas till 1-3 veckor. Därefter skickas ett meddelande att boken är klar att betalas och levereras. Betalning sker med konto- eller kreditkort, varefter pdf-filen kan laddas ned.

Startavgiften är 100 kronor plus 3 kronor per sida.

Tjänsten innebär att det endast är den förste beställaren som betalar för den digitala kopian. Ca en månad därefter publiceras den digitala kopian för fri nedladdning av alla andra.

Det Europeiska nätverket EOD

Universitetsbiblioteket är medlem av det europeiska nätverket eBooks-on-demand  (EOD), som i dagsläget består av 35 bibliotek i 12 länder.

Sök vidare bland nätverkets redan digitaliserade böcker:

  • EOD (länk till nätverkets webbsida)

Se ett urval av våra digitala samlingar

Kontakt

E-post: fraga.biblioteket@ub.uu.se 
Telefon: 018-471 39 00
twitter: @fragauub
17 juni - 30 augusti: Telefon och chatt öppen vardagar 9–12.